Dzisiejszy przepis to baza na milion obiadów. Do kotletów można dorzucić wszystko, co mamy w lodówce lub zrobić je w tej najprostszej, najsmaczniejszej wersji z natką pietruszki. Z kolei sos można wykorzystać do makaronu czy ryżu z dowolnymi dodatkami lub bez dodatków. Lub do innego, klasycznego obiadu.

Kotleciki z soczewicy

(inspirowane przepisem z bloga Zieleniny)

  • 30 min.

  • Składniki na obiad dla 4 osób + podjadanie

400 g czerwonej soczewicy

1 jajko

łyżka oleju + olej do smażenia

3 łyżki płatków owsianych

3 łyżki bułki tartej

natka pietruszki

sól

świeżo mielony czarny pieprz

1 łyżeczka świeżo mielonej kolendry

pół łyżeczki curry

pół łyżeczki cząbru

1 łyżeczka majeranku

  • Przygotowanie:

Soczewicę przepłukać i wrzucić do wrzącej osolonej wody. Gotować przez 15 minut, do rozgotowania. Odsączyć i wrzucić do miski. Odstawić do ostygnięcia.

Do soczewicy dodać jajko, płatki owsiane i bułkę tartą. Wymieszać. Dodać olej, natkę pietruszki i przyprawy, wymieszać.

Lepić mokrymi rękami lekko spłaszczone kotleciki i smażyć na gorącym tłuszczu do zarumienienia z obu stron.

Sos pomidorowo-ziołowy

  • 10 min.
  • Składniki:

1000 g (2 kartoniki) przecieru pomidorowego

4 ząbki czosnku

1 cebula

zioła prowansalskie

tymianek

majeranek

bazylia

oregano

pół łyżeczki chilli

olej do smażenia

  • Przygotowanie:

Podsmażyć na oleju cebulę i czosnek. Wlać przecier pomidorowy. Dodać zioła, chilli, sól i pieprz. Zagotować. Gotowe!