Rita V prezentuje: Obiad za jeden uśmiech – tarta z brokułami i serem żółtym. Dzisiejszy przepis na tani obiad wegetariański to moja premiera jeśli chodzi o tarty. Spód do tarty zrobiłam według przepisu znalezionego w serwisie Gotuj Skutecznie, farsz był zaś wynikiem sprzątania lodówki (co stanowi główną zaletę tego typu obiadów). No i to, że jest pyszne, tanie i szybkie.

Cena obiadu

Jeśli chodzi o kwestię finansową, nie jest to obiad rzędu najtańszych na świecie, jak kopytka z sosem z kotletów sojowych (których, swoją drogą, zrobiliśmy ostatnio 7 kilo, wydając około dziesięciu złotych) czy placki ziemniaczane, ale jego koszt raczej nie przekroczy 10 złotych na 2 osoby. Oczywiście, jeśli masz w domu takie elementarne rzeczy jak przyprawy, mąka czy olej, ale listę składników, które definitywnie trzeba w domu mieć i wypadałoby kupować w ilościach hurtowych (ku taniości!), zamierzam opublikować na dniach.

Potrzebne narzędzia (ew. dodatkowe koszty)

Poza tym, żeby zrobić tartę, trzeba mieć najpierw blachę do tarty. Osobiście gustuję w częstszym kupowaniu gorszej jakości blach do ciasta za 6 złotych w dyskontach, ale w zasadzie, jeśli kupisz jakąś gustowną blaszkę lub ceramiczną formę, będzie Ci ona długo służyć i raczej będziesz zadowolony. No i ceramiczna forma do tarty super wygląda na zdjęciach. I na stole.

Przydałby się też wałek do ciasta, ale akurat w tej roli spełni się świetnie pusta lub pełna szklana butelka po piwie lub winie.

Inspiracje

Przepis na spód do tarty pochodzi ze strony Gotuj.Skutecznie.Tv. Jako że dysponowałam hurtowymi ilościami margaryny, a masła nie miałam ani grama, zamieniłam wspomniany w przepisie oryginalnym tłuszcz na wersję wegańską. Jeśli chodzi o farsz, to jest on wariacją na temat robionej przeze mnie jakiś czas temu zapiekanki makaronowej z brokułem, papryką i kukurydzą z przepisu mojego własnego autorstwa. O tej zapiekance też kiedyś napiszę!

Przepis na tartę z brokułami i serem żółtym

(porcja na dwie lub trzy blachy o średnicy 27 cm)

  • 60 minut
  • Składniki na spód:

pół kilograma mąki

łyżeczka soli

250 g margaryny

2 łyżki oleju

pół szklanki wody

  • Składniki na farsz:

dwie główki brokuła lub jeden duży brokuł

350 g sera żółtego (u mnie biedronkowy Liliput)

mały kubeczek śmietany

pieprz, sól

4 ząbki czosnku

gałka muszkatołowa

ostra papryka

  • Przygotowanie:

1. W misce mieszamy mąkę, wodę, margarynę, sól i olej. Zagniatamy. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek – taki, żeby dało się nim wyłożyć tartownicę.

2. Rozwałkowane cienko ciasto kładziemy na blasze, dociskamy przy brzegach i nakłuwamy widelcem. Następnie przykrywamy je dokładnie folią aluminiową i przygniatamy… bilonem (monety są ciężkie i odporne na temperatury rzędu dwustu stopni, więc ciasto piekąc się nie urośnie). Albo kamyczkami.

3. Ciasto przykryte folią aluminiową umieszczamy w nagrzanym do temperatury 200 stopni piekarniku i pieczemy przez 15 minut. Następnie zdejmujemy z niego folię i dopiekamy – aż całość będzie upieczona, ale jeszcze nie zarumieniona.

4. W międzyczasie, trzemy ser żółty na tarce o grubych oczkach. Większość sera mieszamy ze śmietaną, przeciśniętym czosnkiem, pieprzem i solą. Część sera zostawiamy do posypania.

5. Brokuły kroimy na różyczki i gotujemy przez 7 minut w osolonej wodzie.

6. Wyjmujemy spód do tarty z piekarnika, wykładamy ser ze śmietaną na tartę, na to różyczki brokuła. Posypujemy serem żółtym. Zapiekamy (górna grzałka) przez 10-15 minut.

Smacznego!