To było pierwsze ciasto, które upiekłam w nowym mieszkaniu, po latach nieotwierania piekarnika. Zależało mi, żeby przepis był naprawdę prosty i udał się niezależnie od tego, co naknocę. Mama powiedziała, że to ciasto nie może się nie udać, że nie ma czego sknocić… Z takim przepisem można eksperymentować! Efekt? Wegańskie czekoladowe ciasto z jagodami.

Za pierwszym razem mama podała mi niepełny przepis i upiekłam to proste ciasto bez margaryny. Zadzwoniła, gdy wyciągałam blachę z piekarnika, że przecież jeszcze tłuszcz. Udało się i tak, choć można było jeść je jedynie na ciepło.

Za drugim razem postanowiłam podwoić liczbę składników, bo ciasto piekłam na większej blasze niż mama. W lodówce czekała jedna kostka margaryny – też okazało się za mało. Na ciepło ciasto było idealne.

Wniosek – tłuszcz w pieczeniu jest ważny.

Uwaga.

Ponieważ zaczęłam ostatnio miewać duże trudności z kupowaniem jajek, przepis na ciasto postanowiłam zweganizować – skoro nie może się nie udać, wyszło nawet bez tłuszczu, czemu nie spróbować zrobić go bez jajek? W oryginalnym przepisie na dużą blachę było tych jaj aż sześć. Ani to zdrowe, ani tanie, ani etycznie neutralne, 6 jajek z chowu ekologicznego to minimum dziesięć złotych, no to co ja biedna pocznę… Posłużyłam się tabelką Jadłonomii i zgodnie z jej radą postanowiłam zacząć od zastępowania jajek puree z bananów. Jako że do takich celów najlepsze są banany przejrzałe, które – swoją drogą – często bywają przecenione, zaopatrzyłam się w kiść i rozpoczęłam eksperymenty.

Uwaga 2.

Eksperymenty nad ciastem, które nie może się nie udać, poszerzyłam o dodanie do niego gorzkiego kakao – w szafkach kuchennych zalega nam kilka puszek proszku bogów, a ja uwielbiam wszystko, co czekoladowe. W oryginalnym przepisie mamy nie było kakao ani cynamonu, więc jeśli nie macie ich w domu, spokojnie możecie je pominąć.

Przepis na wegańskie ciasto z owocami

  • 10 + 40 minut
  • Składniki:

4 mocno dojrzałe banany

szklanka cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

kostka margaryny

2 szklanki mąki

dowolne owoce, np. jabłka, jagody, truskawki (mogą być mrożone)

pół szklanki gorzkiego kakao (opcjonalnie)

łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)

  • Przygotowanie:

1. Obierz banany i zmiksuj je z cukrem na gładką masę.

2. Margarynę rozpuść na małym ogniu i odstaw do wystygnięcia.

3. Do masy z bananów i z cukru dodaj proszek do pieczenia i wystudzony tłuszcz. Zmiksuj.

4. Dodaj mąkę, jeśli chcesz – kakao i cynamon (i wszystkie inne suche składniki, które przyjdą Ci na myśl). Zmiksuj na gładką masę.

5. Ciasto powinno być na tyle gęste, by trzeba je było na blasze mocno rozsmarowywać, ale nie tak gęste jak np. kruche ciasto. Powinno się łatwo miksować. Możemy je rozrzedzić wodą lub mlekiem (czy też napojem sojowym).

6. Nasmaruj blachę olejem, posyp bułką tartą i nałóż ciasto na blachę. Na wierzchu rozłóż dowolne owoce.

7. Piecz około 40 minut w 180 stopniach, obie grzałki włączone.

Łatwe ciasto z owocami